Copywriting, Skrivtips

Måla med ljud

Det är lätt att bli bättre på att skriva, det är bara att öva; skriva mycket och läsa bra böcker gör dig till en god skribent. Men det tar ju sådan tid! Som tur är finns det också en del enkla knep du kan tillägna dig. Här är ett (fast kanske inte det allra enklaste).

Rim, resonans och musik

Märkligt nog gör ljuden skillnad, även när du inte hör ett knyst. Kanske kan det låta löjligt, men ljud och rytm och melodi gör sitt – även till det som läses tyst. Assonans, eller samklang om du hellre vill, gör din text extra stark, även när läsaren är omedveten om vad som pågår. De får det skrivna ordet att sväva. 

Se på stycket ovan, det innehåller mycket av det jag talar om. Kan du själv se vilka ljud och bokstavskombinationer som återkommer? Vilka vokaler är besläktade med varandra? Vilka konsonanter kommunicerar med sina grannar?

Fungerar du som jag kan du nästan känna i munnen, när du långsamt läser för dig själv, vilka ljud som hör ihop. Och när du läser högt för andra, håller låda eller håller hov, då får stilen stor effekt.

Men överdriv inte. Det kan bli för mycket av det goda.